Significance of early diagnosis and early intervention in early childhood hearing loss

https://doi.org/10.24130/eccd-jecs.196720182387

Yazarlar

  • Ayşe Sanem Şahlı Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO, İşitme Konuşma Eğitim Ünitesi

Anahtar Kelimeler:

Child, Hearing, Hearing loss, Early diagnosis, Early intervention

Özet

Hearing loss is an important problem interfering with the propagation of acoustic signal starting from the external ear to the primary auditory center of the brain. The congenital hearing loss is an important and common disorder that can lead to many consecutive negative conditions when it is not diagnosed and treated within the first few months of life. Early Hearing Diagnosis and Intervention programs becoming more increasingly popular in recent years aim to avoid the negative effects of hearing loss. The main goal of these programs is to maximize the linguistic proficiency and literacy development of children with hearing loss. Children who are not given the appropriate opportunities for learning language fall behind their peers with normal hearing in communication, reading, cognitive and socio-emotional development. Delays occurring in these fields manifest as a lower educational status and vocational employment problem in adulthood. Therefore, diagnosing and treating hearing loss as early as possible is extremely important.

Yazar Biyografisi

Ayşe Sanem Şahlı, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO, İşitme Konuşma Eğitim Ünitesi

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesidir. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesinden birincilikle mezun olmuştur. ‘İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü’ ve ‘Öğrenci Başarı Ödülü’ sahibidir. Odyoloji ve Konuşma bozuklukları alanında yapmış olduğu akademik çalışmaları nedeniyle 2016 yılında ‘Hacettepe Üniversitesi Bilim Ödülü’ ne layık görülmüştür.  

 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, ‘Eğitim Odyolojisi' programında yüksek lisans, 2010 yılında ise yine aynı alanda doktora eğitimini tamamlamış, 2012 yılında ise ‘ Odyoloji Doçenti'   ünvanını almıştır. 2016 yılında ise ‘Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları’ alanında ikinci yüksek lisansını yapmıştır.

 2008-2010 yılları arasında, Alexander Graham Bell Derneği'nin temsilcisi, Auditory-Verbal Therapy (İşitsel-Sözel Terapi)'nin evrensel konsültanı ve profesyonel uygulayıcısı olan Warren Estabrooks'tan eğitim alarak, ‘ Auditory-Verbal Therapy (İşitsel-Sözel Terapi)   ve ‘ Eğitimcilerin Eğitimcisi 'sertifikalarını almaya hak kazanmıştır. 2009 yılında, 4 ay süre ile Albert Ludwig Üniversitesi, Freiburg Üniversite Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ve Freiburg Koklear İmplant Merkezi'nde koklear implantlı Alman ve Türk hastalarda yaptığı klinik gözlem ve uygulamalar sonrasında, koklear implantasyon, programlama (fitting), işitsel re/habilitasyon ve müzikterapi sertifikalarını almış ve koklear implantlı Türk çocuklarda çoklu zekâ alanları ve öğrenme tercihlerini araştırdığı doktora tez çalışmalarını tamamlamıştır.   Halen İşitme-Konuşma Eğitim Ünitesi'nde işitme-konuşma problemi olan çocuk ve ailelerine yönelik müzikterapi programlarını yürütmektedir.

 2007-2015 yıllarında Artevelde Hogeschool/Gent-Belçika’da bulunarak, Odyoloji öğrencilerinin eğitimine yönelik uluslararası öğrenci değişimi projelerinde görev almıştır. 9-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında TC. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanlığı (TİKA) ile ortak yürütülen ‘Gana İşitme Engeliler Okulu’nun İyileştirilmesi Projesi’nde Proje Yürütücülüğü yapmıştır.

Odyoloji ve konuşma bozuklukları alanında çok sayıda ulusal ve uluslararası toplantı ve kongrenin düzenlenmesinde ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde aile, öğretmen ve topluma yönelik eğitimlerde yer almıştır. Odyoloji ve Kulak Burun Boğaz alanında SCI kapsamındaki ulusal ve uluslararası dergilerde hakemlik yapan Dr. Şahlı'nın, uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde birçok yayını bulunmaktadır.

2006 yılından bu yana, Koklear İmplant Derneği Denetim Kurulu Üyesi, 2010 yılından bu yana da Hacettepe Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almaktadır. Ayrıca, kurucu üyesi olduğu İşitme Konuşma Bilimcileri Derneği Genel Sekreteri olarak görev yapmaktadır. Ulusal ve uluslararası çok sayıdaki toplantıya konuşmacı ve dinleyici olarak katılan Dr.Şahlı, 2004 yılından bu yana Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İşitme-Konuşma Ünitesi'nde mesleki ve akademik çalışmalarına öğretim üyesi olarak devam etmektedir.

Çalışma Alanları:   Odyoloji, İşitme kayıpları, Koklear İmplantasyon, Konuşma Bozuklukları,  Konuşma gecikmesi, İşitme ve konuşma bozukluğu olan ve koklear implantlı bebek, çocuk ve yetişkinlerde eğitsel değerlendirme, dil ve konuşmanın değerlendirilmesi, eğitsel takip ve işitsel (re)habilitasyon, işitsel-sözel terapi, müzik terapi ve aile danışmanlığı

Eserleri: Temel Odyoloji-I, Temel Odyoloji-II, Seninle Öğreniyorum Çok Amaçlı Eğitim Seti,   Seninle Okuduğumu Anlıyorum ve Temel Odyoloji Açıklamalı Soru Kitabı'nın editör ve yazarlığını üstlenmiştir. Preschool Language Scale-5 (PLS-5)/ (Okul Öncesi Dil Testi-5)’in Türkçe çeviri, adaptasyon, geçerlik-güvenirlik çalışmasını yapmış ve ülkemizde kapsamlı ilk müzikal algı testi olan MAT’ı geliştirmiştir.

Yayınlanmış

2018-10-01

Nasıl Atıf Yapılır

Şahlı, A. S. (2018). Significance of early diagnosis and early intervention in early childhood hearing loss. Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi, 2(3), 592–603. https://doi.org/10.24130/eccd-jecs.196720182387

Sayı

Bölüm

Derleme Makaleler

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri