An analysis of language and speech disorders in preschool children in Turkey: The case of Beypazarı

https://doi.org/10.24130/eccd-jecs.196720182386

Yazarlar

  • Ayşe Sanem Şahlı Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO, İşitme Konuşma Eğitim Ünitesi
  • Fatih Mehmet Şahin Ondokuz Mayıs University, Vocational School of Health Services
  • Erol Belgin Istanbul Medipol University, Faculty of Health Sciences, Department of Audiology,

Anahtar Kelimeler:

Children, Preschool, Language, Speech, Language and speech disorder

Özet

The children with early language and speech delay have the risk to face with learning disabilities as well as psychological and behavioral adjustment problems in the preschool period. The aim of this study to analyse the language and speech disoders in the children aged between 3 and 6 years who attend kindergarden. 503 children who attend the kindergarden were determined in Beypazarı. However, 101 children were out of study for various reasons (N:402). The implementation of the study consists of two stages. In the first stage, the language and speech development of the children was questioned. The Turkish Preschool Language Scale-5 (TPLS-5) test was administered to the risky children in the second stage. A moderate (0,30<|r=0,49|<0,70), positive (r>0) and a significant correlation (p<0,05)   was found between their chronological age and their receptive language age. A high level (0,70<|r=0,88|), positive (r>0) and significant correlation (p<0,01) was found between the chronological and expressive language of the children. The language and speech disorder has an important potential negative effect on families and societies both in the short and the long term. For this reason, it is quite important to follow the language and speech development of children closely in the preschool period.

Yazar Biyografisi

Ayşe Sanem Şahlı, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO, İşitme Konuşma Eğitim Ünitesi

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesidir. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesinden birincilikle mezun olmuştur. ‘İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü’ ve ‘Öğrenci Başarı Ödülü’ sahibidir. Odyoloji ve Konuşma bozuklukları alanında yapmış olduğu akademik çalışmaları nedeniyle 2016 yılında ‘Hacettepe Üniversitesi Bilim Ödülü’ ne layık görülmüştür.  

 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, ‘Eğitim Odyolojisi' programında yüksek lisans, 2010 yılında ise yine aynı alanda doktora eğitimini tamamlamış, 2012 yılında ise ‘ Odyoloji Doçenti'   ünvanını almıştır. 2016 yılında ise ‘Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları’ alanında ikinci yüksek lisansını yapmıştır.

 2008-2010 yılları arasında, Alexander Graham Bell Derneği'nin temsilcisi, Auditory-Verbal Therapy (İşitsel-Sözel Terapi)'nin evrensel konsültanı ve profesyonel uygulayıcısı olan Warren Estabrooks'tan eğitim alarak, ‘ Auditory-Verbal Therapy (İşitsel-Sözel Terapi)   ve ‘ Eğitimcilerin Eğitimcisi 'sertifikalarını almaya hak kazanmıştır. 2009 yılında, 4 ay süre ile Albert Ludwig Üniversitesi, Freiburg Üniversite Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ve Freiburg Koklear İmplant Merkezi'nde koklear implantlı Alman ve Türk hastalarda yaptığı klinik gözlem ve uygulamalar sonrasında, koklear implantasyon, programlama (fitting), işitsel re/habilitasyon ve müzikterapi sertifikalarını almış ve koklear implantlı Türk çocuklarda çoklu zekâ alanları ve öğrenme tercihlerini araştırdığı doktora tez çalışmalarını tamamlamıştır.   Halen İşitme-Konuşma Eğitim Ünitesi'nde işitme-konuşma problemi olan çocuk ve ailelerine yönelik müzikterapi programlarını yürütmektedir.

 2007-2015 yıllarında Artevelde Hogeschool/Gent-Belçika’da bulunarak, Odyoloji öğrencilerinin eğitimine yönelik uluslararası öğrenci değişimi projelerinde görev almıştır. 9-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında TC. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanlığı (TİKA) ile ortak yürütülen ‘Gana İşitme Engeliler Okulu’nun İyileştirilmesi Projesi’nde Proje Yürütücülüğü yapmıştır.

Odyoloji ve konuşma bozuklukları alanında çok sayıda ulusal ve uluslararası toplantı ve kongrenin düzenlenmesinde ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde aile, öğretmen ve topluma yönelik eğitimlerde yer almıştır. Odyoloji ve Kulak Burun Boğaz alanında SCI kapsamındaki ulusal ve uluslararası dergilerde hakemlik yapan Dr. Şahlı'nın, uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde birçok yayını bulunmaktadır.

2006 yılından bu yana, Koklear İmplant Derneği Denetim Kurulu Üyesi, 2010 yılından bu yana da Hacettepe Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almaktadır. Ayrıca, kurucu üyesi olduğu İşitme Konuşma Bilimcileri Derneği Genel Sekreteri olarak görev yapmaktadır. Ulusal ve uluslararası çok sayıdaki toplantıya konuşmacı ve dinleyici olarak katılan Dr.Şahlı, 2004 yılından bu yana Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İşitme-Konuşma Ünitesi'nde mesleki ve akademik çalışmalarına öğretim üyesi olarak devam etmektedir.

Çalışma Alanları:   Odyoloji, İşitme kayıpları, Koklear İmplantasyon, Konuşma Bozuklukları,  Konuşma gecikmesi, İşitme ve konuşma bozukluğu olan ve koklear implantlı bebek, çocuk ve yetişkinlerde eğitsel değerlendirme, dil ve konuşmanın değerlendirilmesi, eğitsel takip ve işitsel (re)habilitasyon, işitsel-sözel terapi, müzik terapi ve aile danışmanlığı

Eserleri: Temel Odyoloji-I, Temel Odyoloji-II, Seninle Öğreniyorum Çok Amaçlı Eğitim Seti,   Seninle Okuduğumu Anlıyorum ve Temel Odyoloji Açıklamalı Soru Kitabı'nın editör ve yazarlığını üstlenmiştir. Preschool Language Scale-5 (PLS-5)/ (Okul Öncesi Dil Testi-5)’in Türkçe çeviri, adaptasyon, geçerlik-güvenirlik çalışmasını yapmış ve ülkemizde kapsamlı ilk müzikal algı testi olan MAT’ı geliştirmiştir.

Yayınlanmış

2018-10-01

Nasıl Atıf Yapılır

Şahlı, A. S., Şahin, F. M., & Belgin, E. (2018). An analysis of language and speech disorders in preschool children in Turkey: The case of Beypazarı. Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi, 2(3), 474–484. https://doi.org/10.24130/eccd-jecs.196720182386

Sayı

Bölüm

Araştırma Makaleleri